sunnuntai 27. toukokuuta 2012

F I I L I S K U V I A

Omenankukat nupullaan

Vanna

Saunan kunnostus etenee siinä sivussa. vanhat lauteet ja panelit on poistettu. Saunaa vähän laajennetaan viereiseen varastoon, jotta sinne mahtuu paremmin turvalliset lauteet. Vanha kertalämmitteinen kiuas ja kiinteä pata pyritään säilyttämään. 

Tiilipation alustavia sommitteluharjoituksia

H I R S I Ä

Vaikka hirret oli tarkistettu sisäpuolelta ja todettu hyväkuntoisiksi, julkisivulaudoituksen alta paljastui odotettava näky; alimmat hirret olivat pahasti lahon vaurioittamat. Edessä oli kengitys, eli alimman hirsikerran vaihtaminen. Homman tuli tekemään Kalle Klemola apureineen (rakennusrestaurointi K. Klemola tmi). He poistivat lahot hirret tunkkeja apuna käyttäen. He toivat mukanaan vanhaa hyväkuntoista hirttä, mitkä asensivat poistettujen tilalle. (Hirsien luontaisen painumisen vuoksi vanhaan taloon ei voi laittaa uutta hirttä.) Tämän lisäksi he tilkitsivät hirret ulkopuolelta pellavariveellä ja tapittivat hirret. Paikoitellen, kohdissa missä oli vain pintalahoa, selvittiin pelkällä hirsien paikkaamisella.

 Hirsien poiston yhteydessä selvisi myös kellarin seinärakenne ja sen ongelmat; betonin ja sisäpuolisen tiilimuurauksen välissä oli parin sentin rako, jossa oli mm huokolevyä. Rakenne oli hengittämätön ja osaltaan edesauttanut hirsivaurion syntyä. Korjaustoimenpiteenä betonin ja uusien hirsien väliin laitettiin bitumikaistale ja tämän lisäksi tiilimuuria purettiin pari ylintä varvia, jotta kosteus pääsee haihtumaan sokkelin välistä eikä pidä alimpia hirsiä märkinä. Tulevan kellariremontin yhteydessä tiilimuuraus poistetaan kokonaan ja puretuista tiilistä tehdään sisääntulopihan patio. 
Seinärakennetta muutettiin helman osalta siten, että julkisivulaudoitusta ei asennettu suoraan kiinni hirsiseinään, vaan siihen tehtiin 22mm koolaus. Betonisokkeli ajettiin hirsistä poispäin viettäväksi, samoin kuin listat. Vielä on hieman harkinnan alla, laitammeko listoihin ja sokkelin päälle pellityksen. Insinööri sanoo kyllä. Arkkitehti luottaisi jo tehtyjen parannusten olevan riittäviä hirsien säilymisen kannalta. Seinät ovat pian maalia vaille valmiita. :)

Koko alakerran eristeet on poistettu ja lattiapalkit tarkistettu. Vaurioita löytyi kolmesta ruokailutilan lattiapalkista, joten ne poistettiin ja tehtiin lattia niiltä osin uusiksi. Seuraavaksi hirret tilkitään sisäpuolelta, lattia paperoidaan ja eristetään. Sitten vaan laudat takaisin.


alin hirsi poistettu, toisesta hirrestä hierretty lahot pois moottorisahalla.

kolo
tässä näkyy kellarin seinärakenne, eli uloimpana valettu betoni, sisällä tiilimuuraus, näiden  välissä huokolevyä yms.


vaihdettu hirsi



uusien hirsien liitos. hirren alla näkyy betonin ja hirren väliin lisätty bitumi
betonisokkelia ajettiin rälläkällä viettämään poispäin hirsistä

korjattu helmadetalji, eli hirren päällä tervapaperi, sitten koolaus ja julkisivulaudat. ylä- ja alalistat on viistetty pois päin seinästä.

maalia vailla


ruokailuhuoneen lattiapalkeissa oli sen verran lahoa, että osa niistä päätettiin poistaa.
ruokailuhuoneen uusi lattiarakenne


lujuusluokiteltu sahatavara t 24, 50x200 kiinnitetty palkkikengillä seinähirsiin ja  terässiteellä kantavaan huoneen keskellä olevaan hirsipalkkiin.