keskiviikko 2. toukokuuta 2012

V A P P U

tellingeillä


saunan nurkalla





Ihanan keväinen vappusää mahdollisti talolla pienimuotoiset pihatalkoot. Painopiste oli mukavalla yhdessäololla, mutta saimme kyllä hommiakin tehtyä. Makkaran paiston, kahvin ja siman juonnin sekä munkkien syönnin lomassa siistiytyi piha ja nousivat tellingit. Kuutti ja Frida viihtyivät pihalla koko päivän keräillen kotiloita ja leikkien vesi-ilmapalloilla. Ines oli tyytyväinen kun sai katsella muiden touhuja rattaista, mitä nyt välillä syötettiin ja parit vaipat vaihdettiin pihakeinussa.

Telineet päätimme rakentaa ihan kakkosnelosesta ja parin tuuman lankusta. Vaihtoehtona olisi ollut vuokratelineet, mutta nekin olisi pitänyt hakea, koota ja purkaa ja hinta olisi ollut ihan toinen. Nyt telineitä voi pitää huoletta talon ympärillä vaikka koko kesän ja lopulta puun voi käyttää vaikka lasten majaan tai jos ei muuta keksitä, niin polttopuuna. Puiset telineet myös sopivat katukuvaan paremmin kuin metalliset häkkyrät.

Aluksi telineitä tarvitaan alimpien hirsikertojen korjaukseen. Ainakin paikoitellen hirsiä joudutaan kengittämään, eli tunkkeja apuna käyttäen irottamaan lahot ja asentamaan tilalle hyväkuntoiset hirret. Osittain selvitään hirsiä paikkaamalla, eli hierretään moottorisahalla laho pinta pois ja paikataan kolo. Pääsäntöisesti vanhan korjauksessa käytetään vanhaa hirttä. Tähän hommaan on tulossa pari hirsien korjauksiin erikoistunutta työmiestä. Meidän talon kohdalla alimpien hirsien ulkopuolinen huono kunto johtuu vääränlaisesta ulkoverhousdetaljista. Sokkeli on ulompana kuin hirsiseinä ja alin tippalauta on ollut liian loiva, paikoitellen jopa suora ja ulkoverhouslaudat ovat olleet täysin kiinni tippalaudassa. Ulkoverhous on nyt ajettu käsisirkkelillä kahden hirren leveydeltä pois ja rakenne korjataan siten, että samanlaista vauriota ei pääse syntymään. Helpoiten huoliteltuun lopputulokseen pääsee kun tekee ulkoverhouksen alaosan vaakalaudasta. Tällöin koko julkisivulaudoitusta ei tarvitse vaihtaa.

Joskus alimpien hirsien huono kunto johtuu maaperän kosteudesta, joka on noussut kapillaarisesti betonisokkelia pitkin puurunkoon. Tähän on ratkaisuna ensihätään maanpinnan muotoilu viettämään rakennuksesta pois päin riittävältä matkalta, sade ja kattovesien ohajus riittävän pitkälle talon reunustoilta sekä lopulta salaojien kaivuu ja mahdollisesti koko alapohjan kaivuu ja kapillaarikatkojen teko. Koska meidän talossa sokkeli on hyvin korkea, maaperä soraharjua ja maa viettää poispäin talosta, aiomme ryhtyä salaojahommaan vasta kun teemme kellarin asuinkäyttöön.

Hirsien korjauksen jälkeen telineitä tarvitaan katon korjaushommassa, sekä julkisivujen maalien rapsutuksessa ja maalauksessa.